Cum plantam corect pomii fructiferi

Ghid plantare pomi fructiferi si alte plante verzi

Ghid plantare pomi fructiferi raspunde la intrebarea: Cum plantam pomii fructiferi corect?

 

Pregatirea terenului pentru plantare pomi fructiferi si alte plante verzi: Pregatirea terenului consta în curatirea terenului de cioate, pietre, resturi vegetale si nivelarea. Fertilizarea de baza cu îngrasaminte organice (60 – 100 t/Ha) si chimice NPK (120 – 150 kg substanta activa/ha din fiecare element). Mai economica este fertilizarea la groapa de plantare, urmata de fertilizarile anuale în jurul pomilor tineri.

 

Prin pichetaj se marcheaza locul fiecarei gropi cu un pichet (tarus), pentru alinierea perfecta a pomilor. Pichetul poate ramane ca tutore daca are 100 – 120 cm de la suprafata solului. Recomandam folosirea tutorilor de PVC cu teava umpluta cu pamant pentru ca nu putrezeste. Pomul, dupa plantare, se leaga de tutore cu rafie sau elastic, sub forma cifrei “8″.

Sapatul gropilor se face cu 10-60 zile inainte de plantarea propriu-zisa, cu scopul de a crea conditii de aerare a pamantului si de a activa dezvoltarea microflorei din sol. Gropile pe terenurile fertilizate si desfundate vor avea laturile de 40/40 cm si adancimea de 40 cm. Pe terenuri unde nu s-a facut fertilizarea, dimensiunile minime vor fi de 50/50/50 cm. Pe terenuri nedesfundate, cu fertlitate scazuta, gropile pot ajunge la 100/100 cm si 60 – 70 cm adancime.

Se fasoneaza radacinile prin inlaturarea cu o foarfeca ascutita a portiunilor vatamate, a varfurilor zdrobite. Se scurteaza radacinile groase la 25 – 30 cm, iar cele subtiri (sub 3 mm) la 7 – 8 cm. Se executa mocirlirea, dupa fasonare, prin introducerea radacinilor într-un amestec format din 2/3 pamant galben si 1/3 balega proaspata de vaca si apa, atat cat mocirla sa adere pe radacini în strat subtire.

Cum plantam pomii fructiferi
Cum plantam pomii fructiferi www.valahiagarden.ro

Ingrasarea la plantare este o alta conditie esentiala. In pamantul destinat plantarii se amesteca 10-15 kg (1-2 galeti) de gunoi de grajd bine putrezit. Daca nu exista aceasta posibilitate aplicam 50-60 g superfosfat sau 100 – 150 g complex NPK 15:15:15 in anul urmator plantarii. NU recomandam folosirea ingrasamintelor chimice la plantare!

Stabilirea corecta a adancimii de plantare este de importanta capitala. Se trage pamantul amestecat cu ingrasaminte, creandu-se in mijlocul gropii un mic musuroi pe care se asaza radacinile pomului, astfel incat coletul (punctul de altoire) sa fie deasupra solului cu 2 cm pentru a se evita pornirea radacinilor din altoi si va fi orientat spre nord. Se arunca apoi pamant marunt si reavan introducandu-se usor cu degetele rasfirate printre radacini. Dupa ce au fost acoperite radacinile, se scutura usor pomul (fara sa fie tras afara) pentru ca pamantul sa patrunda bine intre toate radacinile. Dupa se taseaza foarte bine prin calcare insistenta.
Cu restul pamantului ramas se executa apoi o copca (farfurie) in jurul pomului.

Udarea este absolut necesara la plantare pentru ca apa dreneaza toti graunciorii de pamant intre radacini, elimina aerul, previne aparitia mucegaiului, iar pomul se lasa putin in jos, “se asaza” revenind astfel cu coletul exact la nivelul suprafetei solului; adica la fel cat a fost in pepiniera. Avem nevoie de cel putin 20 de litri de apa la fiecare groapa

Musuroirea. Dupa ce apa a patruns in sol, se strange tot pamantul din jurul pomului sub forma de musuroi, la inaltimea de 30 cm, in primii 3 ani de la plantare, toamna, cu rolul de a proteja radacinile pomului impotriva inghetului din timpul iernii. Coroana sau partea aeriana a pomului ramane nefasonata; acest lucru urmand sa se efectueze in primavara, la sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie; tot in primavara indepartam musuroiul.

Protejarea trunchiului fiecarui pom este ultima lucrare care trebuie facuta inainte de caderea zapezii impotriva iepurilor si caprioarelor. In acest scop recomandam plasa de protectie pentru pomi fructiferi.

 

Recomandam inierbarea permanenta si temporara a solului.

In zonele cu suficiente precipitatii, in plantatiile amenajate pe pante, expuse eroziunii sau in cele irigate, terenul dintre randurile de pomi se pot cultiva cu diferite ierburi perene sau gazon. Inierbarea solului poate fi permanenta, adica pe toata durata plantatiei, sau tempora, cand se alterneaza la 3-4 ani, terenul inierbat cu ogorul lucrat. Inierbarea poate fi totala, cand ierburile cresc pe toata suprafata sau partiala, atunci cand o parte din teren este intretinut ca ogor lucrat. In acest ultim caz ogorul lucrat se mentine in jurul pomilor sub forma de cercuri, sub protectia coroanelor, sau in benzi lucrate de-a lungul randurilor, cu latimea de 1,5-2 m. In cazul livezilor intensive de mar si par intretinerea solului sub forma de benzi inierbate de 2 m latime, pe intervalul dintre randuri, alternand cu ogorul lucrat, grabeste intrarea pomilor pe rod, asigura producii mari de fructe si usureaza efectuarea lucrarilor cu mijloace mecanice

 

Neprinderea pomilor — se datoreaza defecţiunilor de plantare, dintre acestea amintim urmatoarele :

  1. Asezarea pomului cu coletul mai sus sau mai jos de suprafaţa solului.
  2. Pamantul nu s-a calcat bine în jurul radacinilor, creandu-se goluri de aer la nivelul lor, favorizandu-se dezvoltarea mucegaiului si uscarea radacinilor.
  3. Lipsa de apa din sol, dupa plantare, provocata de seceta sau de lipsa udarii.
  4. Exces de umezeala si raceala în sol, impiedica calusarea si radacinile nu se formeaza.
  5. Ingrasamintele azotoase date cu ocazia plantarii, daca vin in contact cu radacinile provoaca vatamari ale lor. De aceea la plantare nu se foloseste acest ingrasamant.

 

Lasă un răspuns