Calitatea produselor ValahiaGarden.ro – viitorul prinde radacini™

Calitate si garantie pomi fructiferi altoiti

Am initiat aceasta afacere in anul 2007 din iubire fata de plante si incercam sa stabilim o legatura personala cu fiecare client in sensul in care scopul nostru nu este doar vanzarea si profitul, scopul nostru este satisfactia clientului care o data multumit, devine cartea noastra de vizita in localitatea sa. Pentru a atinge acest scop, utilizarea plantelor de înaltă calitate reprezintă unul dintre factorii esențiali care influențează prinderea si calitatea recoltei.

Incercam sa omogenizam soiurile romanesti de mare valoare cu soiuri rezistente la fitopatologia moderna. Crescand afacerea in credinta “Ecologica” si vazand nevoia clientilor si pentru alte culturi certificate de calitate si fitosanitar. Acesta gama variata, desi presupune un volum de lucru deosebit, asigurat din pasiune de catre personalul nostru de specialitate (3 ingineri horticoli, 1 inginer biolog si 1 inginer agronom pe langa personalul auxiliar), raspunde la solicitarile clientilor privind calitatea.

Dezvoltand,  cand vine vorba de calitatea plantelor, capacitatea de germinare, vigoarea, procentul de puritate sunt câțiva indici fundamentali de care clienții vor tine  cont atunci când evaluează calitatea materialului. Aspectul, vigoarea, luciul scoartei, dezvoltarea radacinii, conditiile de ambalare si transport sunt factori care afectează în mod direct potențialul germinativ și calitatea materialului saditor. Din acest motiv, vom analiza principalii indici de calitate ai plantelor și cum contribuie aceștia la creșterea productivității și calității recoltelor:

  • Valoarea biologică;
  • Calitatea fizică: puritate fizică, conținut de apă, dimensiune;
  • Calitatea genetică a semințelor: puritatea soiului, omogenitate, potențial de randament, rezistența la boli și dăunători;
  • Calitatea sanitară: prezența agenților patogeni care afectează calitatea (ciuperci, viruși);
  • Calitatea fiziologică: germinare și vigoare;
  • Puterea de prindere la repicare.
Managementul semințelor de înaltă calitate
Calitatea plantelor poate fi determinată prin analizarea unui set de atribute genetice, fizice, sanitare și biologice. Aceste caracteristici garantează atât performanța de înaltă calitate, durata de viata cât și succesul culturii.

În România, controlul calității și eliberarea certificatelor de calitate a materialului săditor în fazele de producere, condiționare, tratare, ambalare, etichetare, depozitare, păstrare, transport și comercializare se fac de către Inspecția de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în conformitate cu normele legale aplicabile, respectiv Ordinul nr. 65 din 18 septembrie 1997 și Ordinul nr. 350 din 2 august 2002.

Valoarea biologică

Puritatea și valoarea biologică a plantelor destinate însămânțărilor sunt principalii indici de calitate cuprinși în standardele de stat. Pe lângă faptul că se referă la apartenența plantelor la un soi (hibrid, linie, soi), exprimă calitatea materialului biologic stabilită prin acțiunea de certificare a plantelor în urma unor controale în câmp si ulterior in spatiul de stratificare in repaos vegetativ. În cadrul acțiunii de certificare se determină proveniența, autenticitatea acestora, puritatea biologică și starea sanitară a plantelor.

Determinarea calității se face pe bază de probe reprezentative extrase dintr-un lot .  Plantele care au primit un act de certificare oferă performanțe superioare și o garanție de înaltă calitate a materialului genetic.

Calitatea fizică: puritate fizică, conținut de apă, dimensiune

Utilizarea unui lot de plante cu puritate fizică scăzută poate avea consecințe negative asupra productivității și eficienței culturilor. Puritatea fizică este strâns legată de caracteristici precum structura, forma, compoziția, dimensiunea si vigoare.

Calitatea genetică, puritatea soiului, omogenitate, potențial de randament, rezistența la boli și dăunători

Puritatea soiului, omogenitatea plantelor, potențialul de randament, mărimea, rezistența la boli și insecte, printre altele, sunt caracteristici atribuite calității genetice. Pentru asigurarea unor loturide înaltă calitate se depun eforturi considerabile astfel încât soiurile îmbunătățite să fie pure din punct de vedere genetic și să ofere rezistență la boli, o productivitate excelentă și să garanteze fermierilor procese performante de producție chiar si in conditii de stress climatic

Calitatea sanitară: prezența agenților patogeni care afectează calitatea (ciuperci, virusuri)

Calitatea sanitară  este strâns legată de prezența agenților patogeni, cum ar fi ciupercile, bacteriile, virusurile, nematodele. Pe lângă faptul că afectează viabilitatea și vigoarea, prezența agenților patogeni trebuie diminuata la minim pentru a nu afecta productivitatea culturii.. Prin urmare, alegerea unor plante care prezintă o calitate sanitară bună favorizează implementarea sigură a culturii, limitând apariția și prezența bolilor și dăunătorilor.

 

Calitatea fiziologică: germinare și vigoare

Caracteristicile fiziologice sunt legate de aspectele lor metabolice. Germinarea și vigoarea sunt parametri fundamentali influențați în principal de mediul în care se produc plantele, dar și de manipularea lor în timpul fazelor de repaos vegetativ si transport. Aportul de apă, formarea sistemului radicular, temperatura și căldura joacă un rol important în procesul de prindere si dezvoltare în condiții normale de temperatură, umiditate, oxigenare și luminozitate. Vigoarea reprezintă capacitatea de a genera si dezvolta plante de înaltă performanță în condiții nefavorabile.

 

 

Garantia produselor ValahiaGarden.ro – viitorul prinde radacini™(magazin al firmei Mondobal SRL) pentru plantele vandute:

  • GARANTIA CONFORMITATII CU STANDARDELE EUROPENE;
  • GARANTIA CALITATII PLANTELOR;
  • GARANTIA SANATATII PLANTELOR (prin certificatele fitosanitare);
  • GARANTIA IDENTITATII SPECIILOR SI SOIURILOR COMERCIALIZATE;
  • GARANTIA CAPACITATII DE VIATA A PLANTELOR – evidenta pentru plantele in ghiveci si aflate invegetatie, acestea avand frunze si aspect normal. Plantele care nu au frunze si nu sunt pornite in vegetatie, au capacitatea de a trai si a se dezvolta, in conditiile in care sunt plantate conform urmatoarelor

INSTRUCTIUNI DE PLANTARE:

– groapa de plantare trebuie sa fie mai mare cu 20 cm decat balotul sau ghiveciul plantei sau in cazul plantelor radacina libera trebuie sa fie mai mari cu 20 cm decat diametrul radacinilor libere;

– manipularea plantei trebuie facuta cu grija.

– planta trebuie amplasata in functie de cerintele speciei (particularitatea tipului de  sol, rezistenta la baltire in cazul solurilor grele, completarea macroelementelor si a metalelor din sol in functie de buletinul de analiza al solului eliberat de catre un laborator specializat, soare, umbra, toleranta la vant, mediu salin, etc.);

– la plantare trebuie folosite ingrasaminte adecvate nevoilor plantei in doze care nu vor compromite/ arde radacina;

– planta trebuie scoasa din ghiveci si asezata cu atentie pe un pat de materiale de plantare asternut pe fundul gropii, apoi se adauga materiale de plantare in jurul balotului, compactandu-le pe masura umplerii gropii de plantare, cu piciorul sau cu un mai, fara a deteriora sau lovi in balotul plantei;

– dupa ce ajungeti cu materialele de plantare la nivelul superior al balotului plantei, trebuie facuta „farfuria” pentru mentinerea apei in jurul radacinilor;

– dupa plantare, planta trebuie fertilizata cu ingrasaminte adecvate si trebuie udata cu o   cantitate de apa corespunzatoare dimensiunii si necesitatii ei;

– foarte important este sa continuati udarea plantelor in mod optim, fara inundarea radacinilor (ceea ce poate duce la apoplexie – putrezirea lor si automat la pierderea plantei).

GARANTIA PRINDERII PLANTELOR – este acordata clientilor pentru o perioada de trei luni (90 de zile calendaristice) din momentul achizitiei, in urmatoarele conditii:

– plantele au fost plantate in perioada de plantare (pentru plantele cu radacina in ghiveci, perioada de plantare este pe tot timpul anului, iar pentru plantele radacina libera, perioada de plantare este in lunile Octombrie – Aprilie, cu exceptia zilelor in care solul este inghetat);

– la plantare au fost folosite materiale de plantare / ingrasaminte adecvate nevoilor plantei;

– exista sistem automat de irigatii (functional) si plantele sunt udate optim, evitand lipsa de apa sau supra-udarea (care duce la putrezirea radacinilor).

 GARANTIA DEZVOLTARII PLANTELOR poate fi acordata clientilor, in conditiile in care firma noastra face intretinerea plantelor vandute, pe baza contractului de intretinere.

 

Garanția se acordă plantelor care sunt întreținute corespunzator și care, dintr-un motiv necunoscut, se întâmplă să se usuce. Pe baza unor poze exemplificative și după o analiză a personalului nostru de specialitate se decide dacă produsul este acoperit de garanție sau nu. În cazul în care se decide înlocuirea produsului, clientul suporta un cost cuprins între 35 și 50 Ron, contravaloarea transportului și a procesării/împachetării, pentru plantele expediate pe curier, sau gratuit dacă se ridică personal din pepinieră. Daca produsul reclamat nu se mai afla în stocul nostru, clientul va primi, de comun acord, o alternativă cu un alt produs asemănător sau va primi un voucher de contravaloarea produsului care poate fi folosit la oricare achiziție viitoare.

Condițiile care trebuie îndeplinite pentru analiza aplicării garanției:

  1. Copie după factură sau bonul fiscal – după caz.
  2. Poze cu produsul reclamat.
  3. Descrierea pe scurt a plantării și întreținerii plantei în perioada scursă de la achiziție.
  4. Toate documentele descrise la punctele 1-3 se trimit la adresa de mail contact@valahiagarden.ro

Garanția nu se aplică în următoarele situații:

  • In cazul accidentelor climatice (grindina sau furtuni si vijelii de intensitate mare)sau a codurilor portocalii si rosii de intemperii, plantele sunt exceptate de la garantiile acordate.
  • Plantele de exterior sunt introduse în casă sau în spații închisecu lipsa de lumina, umiditate sau caldura excesiva
  • În cazul unui atac fungic, bacterian sau dăunători produs la mai mult de 30 de zile de la azhiziție..
  • Deteriorări produse de condițiile meteo sau de manipularesi transport prin curier .
  • Daune produse din neglijență sau prin aplicarea de tratamente fitosanitare necorespunzătoare.
  • Nu se prezinta registrul de evidenta a produselor de protectie a plantelor/fisele de magazie ; Facturi/avize de achizitionare a produselor de protectie a plantelor;
  • Nu exista registrul privind evidenta tratamentelor fitosanitare cu produse pentru protectia plantelor sau nu este completat/actualizat cu tratamentele aplicate plantelor achizitionate de la ValahiaGarden.ro, online sau fizic